căutare personalizată

vineri, 26 februarie 2010

10 animale despre care nu stiai ca sunt veninoase

Multe vietati de care nu am auzit, sau nu ne inchipuiam ca exista, prezinta secretii veninoase care ne pot periclita sanatatea sau chiar viata. Chiar daca nici una dintre ele nu este responsabila de un numar mare de victime omenesti, simpla lor cunoastere si evitare este un act intelept prin care ne protejam sanatatea si integritatea corporala.

10. Sepia – (Sepia officinalis) 
Cu toate ca putini oameni si-ar fi imaginat ca astfel moluste, aparent inofesive, pot deveni la un moment dat periculoase, toate speciile de sepie din lume poseda un cioc asemanator ca forma cu cel de papagal. Prin muscaturile realizate cu acest cioc cornos, sepiile injecteaza in corpul prazilor sau dusmanilor naturali, o cantitate variabila de venin. Desi veninul lor nu prezinta pericol pentru om, muscatura unei sepii este o surpriza neplacuta pentru orice scafandru insistent. In cazul pestilor mici, care formeaza hrana sa, veninul sepiei, odata injectat in organismul prazii, actioneaza rapid, atacand sistemul nervos al victimei.

9. Pitohuiul cu creasta (Pitohui dichrous) 
Pitohuiul cu creasta, pasare cantatoare care se intalneste doar in Papua-Noua Guinee, este singura specie de pasare veninoasa din intreaga lume. Pielea si penele unei astfel de vietati sunt impregnate de un venin puternic din clasa homobatrachotoxinelor. Astfel de otravuri contin compusi care sunt similari cu cei din veninul secretat de broastele sageata din selva amazoniana, cu amendamentul ca la aceste pasari, cantitatea de venin secretata nu este la fel de puternica precum cea a broastelor. Veninul se transmite usor la oamenii care intra in contact fizic cu pitohuiul cu creasta, dar nu este periculos decat daca este ingerat.

8. Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) 
Cu toate ca este un mamifer primitiv, celebru pentru ciocul sa ca de rata, precum si pentru faptul ca depune oua si isi hraneste puii cu lapte, ornitorincul mai are o surpriza prezenta sub forma unui spin veninos.
Masculii acestei specii de mamifer din clasa monotremelor prezinta cate un spin situat in apropierea calcaielor. Spinul este strabatut de un canal prin care se scurge veninul si este produs doar de masculi. Concentratia toxinelor din venin creste spectaculos in timpul perioadei de imperechere, cercetatorii concluzionand ca spinul venimos este folosit de masculi strict in luptele acestora pentru femele. Cu toate ca veninul ornitorincului nu este mortal pentru oameni, intepatura sa poate fi destul de dureroasa.

7. Soparla Gila (Heloderma suspectum) 
Gila este una dintre cele doua soparle veninoase care mai traiesc in prezent. Este raspandita in deserturile si zonele aride din sud-vestul Statelor Unite si ale Mexicului. Muscatura veninoasa a Gilei este totalmente diferita de modul in care celelalte animale isi injecteaza otrava in corpul victimelor. Majoritatea dintilor soparlei Gila au santuri prin care se scurge fluxul de venin. In momentul in care Gila musca o prada sau un dusman natural veninul nu este injectat prin dinti, ca la serpi, ci se scurge prin aceste santuri fiind injectat prin miscarile convulsive de masticatie ale acestei soparle. Cu toate ca veninul de Gila nu este fatal pentru oamnei, muscaturile sale sunt extrem de dureroase. Pentru a iesi in evidenta si a nu fi atacata de dusmani, soparla prezinta o coloratie avertizoare, solzii sai prezentand un desen negru-portocaliu care contrasteaza puternic.

6. Miriapozii (Myriapoda sp.) 
Aceste nevertebrate numara nu mai putin de 8 000 de specii, dintre care stiinta a reusit sa descrie si sa catalogheze doar 3 000. Numarandu-se printre primele animale de uscat, miriapozii au ocupat inca de acum cateva sute de milioane de ani o nisa importanta din ecosisteme, fiind principalii pradatori generalisti de la nivelul solului. Corpul miriapozilor este alcatuit din 150 de segmente, fiecare astfel de segment fiind prevazut cu o serie de picioare. Capul este prevazut cu doua antene lungi folosite pentru detectarea obstacolelor, precum si cu o pereche de falci masive in forma de gheare. Falcile au cate un canal prin care se scurge veninul injectat in prazi. Cu toate ca miriapozii nu prezinta pericol pentru oameni, muscatura speciilor mari poate fi deosebit de periculoasa pentru copii.

5. Milipezii (Diplopoda sp.) 
Astfel de artropode, care numara circa 10 000 de specii, sunt inrudite indeaproape cu miriapozii de care se deosebesc totusi, prin prezenta a doua perechi de picioare pentru fiecare segment al corpului, exceptie facand segmentele din apropierea capului care sunt prevazute cu cate o singura pereche de membre. Cand se afla in pericol, unele specii de milipede secreta prin porii microscopici ai invelisului corporal, compusi ai hidrogenului cianidic sub forma lichida. Unii dintre acesti compusi toxici sunt caustici si pot arde la contact direct exoscheletul furnicilor, termitelor sau altor insecte pradatoare, precum si ochii sau pielea oricarui pradator de talie mare.

4. Melcul harpon (Conus sp.) 
Melcii harpon grupeaza peste 500 specii care populeaza apele calde ale tuturor marilor si oceanelor lumii. Aceste moluste prezinta un asa-numit harpon cu care isi sageteaza prada, injectandu-i un venin paralizant. Harponul este de fapt radula melcului, modificata in acest scop. Radula este un organ care la moluste are rol dublu, de limba si dinti. Harponul este strabatut de un canal si este prevazut cu zimti pentru a se ancora in carnea prazii. Cnd melcul detecteaza o prada, harponul este umplut cu venin si impins cu putere in directia prazii de o contractie musculara violenta. Veninul paralizeaza pestiii mici instantaneu. Intepatura melcului harpon este similara cu cea produsa de o albina, cu toate ca melcii harpon din speciile mari sunt responsabili de moartea a circa 30 de oameni anual.


3. Lorisul lenes (Nycticebus bengalensis) 
Lorisul este nu doar o ruda primitiva a maimutelor, ci si unul dintre putinele mamifere veninoase. Acest lemurian care traieste in sud-estul Asiei este singurul mamifer care este concomitent veninos si otravitor. Lorisul lenes produce o secretie toxica prin glandele din interiorul coatelor sale. Femelele isi colecteaza secretia veninoasa cu care isi ung puii pe intreaga suprafata a corpului pentru a preveni atacul pradatorilor. Pe langa acest aspect, toti lorisii isi ling frecvent zonele veninoase de pe coate. Astfel, isi asigura o muscatura veninoasa pentru cazurile in care sunt atacati.



2. Varanul de Komodo (Varanus komodoensis) 
Cu toate ca o atare specie de varan nu secreta venin, muscatura sa este mai temuta decat cea a serpilor veninosi. Pe langa faptul ca varanul de Komodo este cea mai mare soparla din lume, atat bastinasii cat si cercetatorii au motive serioase sa se teama de teribila reptila. Dieta acestor soparle uriase este compusa in principal din cadavre aflate deja in proces de descompunere. Prin urmare, saliva varanilor este, la propriu, un cocktail de bacterii mortale. Saliva reptilelor contine peste 50 de tipuri de bacterii dintre care 7 prezinta un potential septic foarte ridicat, iar pentru 4 astfel de bacterii nu exista antidot. Cu toate acestea, daca muscatura unui varan de Komodo este tratata cu antibiotice foarte puternice, ea nu este fatala.

1. Coralii (Anthozoa sp.) 
Exista foarte multe specii de corali raspandite in marile si oceanele tropicale din intreaga lume. Cu toate acestea, se intalnesc specii coralifere care prezinta substante toxice ce nu au fost inca cercetate de oamenii de stiinta. Cel mai periculos coral din lume este cel din genul Palythoa. O injectie care contine doar 25 de nanograme de sustanta toxica secretata de acest coral, poate ucide instantaneu un iepure adult in greutate de 5 kilograme. Pentru a ucide un om este nevoie de o doza de doar 4 micrograme din veninul coralului Palythoa. Palytoxina este considerata una dintre cele mai toxice substante organice. Simptomele otravirii cu palytoxina includ dureri in piept, respiratie dificila, puls accelerat si tensiune sangvina scazuta. Moartea survine in cateva minute daca nu se administreaza tratament urgent.
 

De ce cainele Shar Pei are pielea zbarcita?

Caracteristica pielii sbarcite a cainelui shar pei e datorata faptului ca, in trecut, aceasta specie era folosita pentru lupte: pielea asa de bogata si zbarcita a shar pei-ului o face mai greu de muscat de catre adversar si mai putin dureros pentru acesta.
Caini Shar Pei
Caini Shar Pei
Cainii shar pei erau atat de eficienti in lupta incat, in momentul cand s-au raspandit in Europa (din 1981), au fost supranumiti “caini de lupta chinezi”. De fapt acest rol atribuit e impropriu lor si contrazice o lunga traditie.
Caracterul amabil si compania placuta a shar pei-ului are origini foarte vechi: dupa imaginile din operele dinastiei Han (206 i. Cr. – 220 d. Cr.), aceasta rasa deriva dintr-un stramos mai mare de acum 2 mii de ani din Tibet si din nordul Chinei. Numele deriva din doua ideograme chinezesti: shu, care inseamna “nisip”, si pei, care inseamna “piele”. Puse cap la cap “piele de nisip”.

marți, 23 februarie 2010

Creepy Animal Behaviors That Science Can't Explain

Animals do a lot of strange things: dogs will go after their own butts for hours, some fish fly and if some people are to be believed, sheep have the amazing ability to attract New Zealanders and Scotsmen. But there are some things about the animal world that leave the smartest of us scratching their heads in puzzlement saying, "Fucked if I know..."
#6.
Animal Suicides
One of the major things that separate humans from animals is that most lower life forms have an intense will to live. Unless they are defending their babies or food, most animals will prefer to run off than fight, because life is precious. Plus, given the fact that most don't really appear to be all that self aware, the likelihood of goth hamsters and emo pigeons seems pretty thin.
Then why do some animals just up and decide to off themselves sometimes? We've already shown you a bridge that seems to drive dogs into a suicidal frenzy, but that kind of thing doesn't happen often, does it? Well, recently (and by recently we mean 2009) there were a couple of major animal suicides; in Switzerland, 28 cows decided to leap off a cliff over the course of three days, and in California, dozens of monstrous squids beached themselves.
And lets not forget Jatinga, India, where hundreds of birds from several species dive into the ground to kill themselves every year.

This picture is from the Assam-Tourism website, which encourages tourists to go watch birds off themselves.
How Long Has This Been Going On?
That's a tough one. People don't typically record animal suicides unless it is really bizarre or a mass suicide, but studies were conducted as far back as the 1800s to try and figure out why.
But, They Must Have a Theory For This...
They do, and very few of them have anything to do with being jilted or members of a cult. Indian scientists believe that atmospheric conditions confused the birds in Jatinga, causing them to lose their sense of direction and crash into the earth, though evolutionarily speaking, that doesn't make a shit-lick of sense. There's also the old "follow the leader" theory, where they suggest that a tightly packed group is following one lost animal that is a bit sick to accidental deaths, similar to the way that some animals get lost during migration and end up leading a massive amount of birds in the wrong direction.
Still, that might explain one mass suicide, but those cows offed themselves during the span of three days. There wasn't just one line of cows lead by some misguided leader; several gangs of cows separately jumped off on their own accord.
Finally, there is the matter of the mass squid suicide. They all beached themselves around the time of an earthquake, so some figure there might be a connection. But scientists point out that squid are basically aggressive water balloons, and don't have any of the structures in them that cause fish and whales to become disoriented during quakes. Additionally, the squids started beaching themselves three days before the quake, which either means that the two events are unrelated or that squids a) can predict earthquakes (more on that later) and b) are using the earthquake as an opportunity to come on land and attack us at our most vulnerable and disoriented. Granted, that was probably the most poorly thought out invasion ever but still, it's scary to know they're planning something.
#5.
Bees Are Disappearing. Worldwide
Remember being a kid and running through the grass barefoot, where halfway across the field, you stepped on a bee and instantly developed an unyielding terror of bare skin on grass? Well, the younger generations won't get to experience that joy. It seems that the honey bee population has been on the decline for years, and no one knows why. This seems like good news at first, since barefoot field-running is a joy most of us can't get enough of, but it's bad news if you like honey, wax, food or pictures of bees fucking. Bees are major pollinators, so without bees, food plants can't reproduce.

A stingy flower dong.
How long has this been going on?
Scientists first noticed a change in bee populations as far back as 1972, but the really dramatic drop didn't start until 2006. The decline was noticed in America and Europe first (both are known for their rich running-fields) although cases started being reported in Taiwan in 2007. It also seems to be spreading to India and Brazil, who may soon be experiencing the joys of field running horror of no honey or pollination.
But, they must have a theory for this...
Several, and they run the gamut from interestingly plausible to absurdly retarded. Some suggestions that don't immediately make the people suggesting them look like idiots include mite-spread viruses, poor nutrition and pesticides. On the other end of the spectrum, we have cell phone radiation. Slightly less retarded is the suggestion that cell phone towers might disturb bees, but they are hardly so ubiquitous that they are killing off massive numbers of insects, who then disappear.

"Where are all THE BEES??"
Some folks are suggesting that, quite simply, we're not getting any new, healthy, baby bees because the only bees attempting to reproduce, for some reason, are related. Yep. Brother and sister bees won't stop fucking each other, and now we'll never have honey again.

luni, 22 februarie 2010

Interesting facts about animals

  • Just one cow gives off enough harmful methane gas in a single day to fill around 400 liter bottles.
  • Cows can have regional accents
  • A domestic cat can frighten a black bear to climb a tree.
  • Bonobos are the only non human primates that engage in oral sex, tongue kissing, and face-to-face genital sex.
  • In a fight between a polar bear and a lion, the polar bear would win.
  • US Secret Service sniffer dogs are put up in five-star hotels during overseas presidential visits.
  • Dolphins sleep with one eye open.
  • Bulls are color blind.
  • A cow's only sweat glands are in its nose.
  • Mosquitoes have 47 teeth.
  • The Poison Arrow frog has enough poison to kill 2,200 people.
  • Emus can't walk backwards.
  • A group of unicorns is called a blessing.
  • A group of kangaroos is called a mob.
  • A group of owls is called a parliament.
  • A group of ravens is called a murder.
  • A group of bears is called a sleuth.
  • Twelve or more cows is called a flink.
  • A baby oyster is called a spat.
  • Some fleas have split penises like a Y shape
  • An elephant can be pregnant for up to 2 years
  • Chickens can't swallow while they are upside down.
  • The average garden-variety caterpillar has 248 muscles in its head.
  • A goldfish has a memory span of 3 seconds.
  • A mule won't sink in quicksand but a donkey will.
  • More people are killed annually by donkeys than in airplane crashes.
  • Animal breeders in Russia once claimed to have bred sheep with blue wool.
  • Penguins are the only bird that can leap into the air like porpoises.
  • India has 50 million monkeys.
  • By some unknown means, an iguana can end its own life.
  • Americans spend around $3 billion for cat and dog food a year.
  • Pigs can cover a mile in 7.5 minutes when running at top speed.
  • The shell constitutes 12 percent of an egg's weight.
  • A squid has 10 tentacles.
  • A snail's reproductive organs are in its head.
  • When a horned toad is angry, it squirts blood from its eyes.
  • The typical hen lays 19 dozen eggs a year.
  • The ostrich has a 46-foot long small intestine.
  • A scallop has 35 blue eyes.
  • A swan is the only bird with a penis
  • The left leg of a chicken in more tender than the right one.
  • The only dog that doesn't have a pink tongue is the chow.
  • Dogs and humans are the only animals with prostates.
  • The giraffe has the highest blood pressure of any animal.
  • Zebras can't see the color orange.
  • There are more insects in ten square feet of a rain forest than there are people in Manhattan.
  • It is possible to lead a cow upstairs but not downstairs.
  • The smartest dogs are the Jack Russell Terrier and Scottish Border collie. Dumbest: Afgan hound.
  • A rat can go without water longer than a camel can.

luni, 15 februarie 2010

Albinismul - lumea alba a animalelor

lbinismul , intalnit si la oameni, reprezinta o  afectiune ereditara, care este datorata absentei melaninei, pigmentul care ofera culoare pielii, parului si ochilor. Acesta este caracterizat prin lipsa completa sau partiala a melaninei.

Drept urmare, pasarile, de exemplu, au pene albe si ciocul roz. O alta caracteristica a albinismului este nuanta rosiatica a ochilor. Acest lucru se intampla deoarece irisul transparent lasa sangele la vedere.

Totusi, nu toate animalele de culoare alba sufera de aceasta boala. In cazul multor animale, culoarea alba face parte din spectrul normal de culori, ca de exemplu la caini sau la cai.

Cu toate acestea, albinismul poate aparea la toate speciile de animale, indiferent ca este vorba despre tigrii, pesti, pinguini, arici, bufnita sau chiar si ursi polari. Pentru noi oamenii, aceste exemplare rare reprezinta un fenomen.

Albinosii sunt in pericol!

Lipsa pigmentului poate reprezenta o problema grava pentru albinosi. Ochii acestora nu pot “filtra” razele soarelui din cauza neproducerii de melanina, iar urmarile sunt afectiuni mari ale ochilor sau orbirea.

Lipsa melaninei reprezinta de asemenea un mare pericol si pentru piele. Mai mult de o treime din animalele suferinde de aceasta afectiune se imbolnavesc de cancer de piele. Acestea sunt foarte usor arse de soare si pot face insolatie in orice moment. Asa se face ca, de exemplu, calul englez Blue, din serviciul politiei, este acoperit in timpul verii cu litri de crema impotriva razelor UV.

Fulgul de zapada de la gradina zoologica

Gorila alba ( “Fulg de nea” ) este singurul exemplar albinos al acestei specii. Aceasta a fost timp de peste 30 de ani mascota gradinii zoologice din Barcelona. Urmasii gorilei au venit pe lume cu blana neagra. Aceasta s-a imbolnavit de cancer de piele, iar astfel ingrijtorii au fost nevoiti sa ii administreze injectia letala.

In anul 2002 a venit pe lume in Regatul Unit un alt “Fulg de nea”: un pinguin dragalas.

Uriasul alb din adancuri

De 18 ani, pe langa tarmul australian isi face aparitia din cand in cand balena alba Migaloo - unica balena albinos, care a fost vazuta vreodata. Numele “Migaloo” inseamna “prietenul alb”. Statul Queensland a dispus un ordin prin care aceasta raritate a naturii a fost pusa sub protectie: nimanui nu ii este permis sa se apropie de acest animal mai putin de 5.000 m.

Legende albe

In Thailanda elefantii albi au fost cinstiti si priviti drept miracole sfinte de o vesnicie. Miturile spun ca doar regii au privilegiul de a detine un astfel de urias si numai el il poate face cadou. Cu cat detinea mai multi elefanti albinosi, cu atat, se spunea ca, este mai puternic, iar tara mai prospera.

Si in mitologia indienilor din America de Nord animalelor albinos li se oferea un loc de cinste. De exemplu, bivolii albi reprezentau intelepciunea. Vanatoarea albinosilor era privita ca o nedreptate, avand in vedere slabiciunile acestora ( vederea ), dar si faptul ca ieseau imediat in evidenta. Un vanator care rapunea un cerb platea aceasta fapta cu propria viata.

tigru albIn Statele Unite ale Americii exista un conflict intre mai multe orase pentru desemnarea “patriei veveritelor albe”. In Illinois traiesc sute de astfel de specii. Micutele animale sunt protejate prin lege, astfel, cine calca o veverita albinos trebuie sa plateasca o amenda de pana la 200$.

Albinosii falsi
In cazul rarelor exemplare de tigru alb este vorba de albinosi “partiali”. De cele mai multe ori, puii care provin de la tigrul bengalez, nu sunt complet albi, ci pot fi maro sau cu dungi negre si ochii albastri.

Albinosii adevarati au intotdeauna ochii rosii.

vineri, 12 februarie 2010

Lista animalelor pe cale de disparitie este inexacta

Lista rosie” a animalelor pe cale de disparitie este inexacta si directioneaza eforturile de conservare catre specii care nu sunt in pericol, afirma specialistii, citati de The Telegraph.

“Lista rosie ar fi trebuit sa instituie un standard inalt, bazat pe stiinta, un sistem transparent, dar in realitate nu a fost asa”, a declarat Matthew Godfrey, de la Comisia de Fauna si Resurse din Carolina de Nord, Beaufort, pentru New Scientist.


Cercetatorii de la Universitatea din Exter si de la grupul Marine Turtle Specialist au nominalizat testoasa verde, inclusa pe lista in conditiile in care peste 2 milioane de exemplare traiesc in prezent. Chiar daca populatia de broaste testoase este in pericol din cauza exploatarii oualor depuse de ele, nivelul de risc nu este acelasi ca in cazul unor specii de papagali care traiesc pe insule amenintate cu defrisarea.

joi, 11 februarie 2010

Criza a afectat si animalele de companie

In Marea Britanie, animalele de casa sunt si ele victime colaterale ale crizei financiare. Multi stapani deja au inceput sa-si abandoneze cainii sau pisicile de companie, fie la adaposturi sau chiar in strada motivand ca din cauza recesiunii nu-si mai permit un animal de casa. Asociatiile pentru protectia animalelor din Marea Britanie s-au sesizat cu privire la numarul tot mai mare de posesori de animale de companie care isi abandoneaza patrupedele in aceasta perioada.

Ceea ce este grav, insa, este faptul ca multi au decis sa isi abandoneze cainele sau pisica in locuri precum parcuri sau chiar strazi. Acest lucru pune in pericol viata animalului de casa care nu este obisnuit cu lumea de afara si se expune unor riscuri foarte grave, precum acela de a fi lovit de o masina.

In Marea Britanie 49% din populatie detine un animal de casa, ceea ce inseamna aproximativ 30 de milioane de locuitori. Iar costul intretinerii unui animal de casa este de aproximativ 278 lire pe an.

marți, 9 februarie 2010

6 Steps To Find The Perfect Dog Sitter

Choosing a pet sitter is a big decision.  You will be leaving your beloved dog in the hands of someone else and trusting them to visit your home, feed your dog, play with him, and know what to do if there should be an emergency.  How do you find the perfect pet sitter?

There are some basic approaches to finding a good pet sitter:

1.  Ask around.  If you have friends or family who have used a pet sitter in the past, find out who they used and if they would recommend them. The advantage of using someone that is known to your friends and family is that this person comes with a built-in recommendation.

2.  Check with your vet.  Your vet sees a wide assortment of pets in your community.  They also know many pet professionals.  They may be able to recommend a good pet sitter.  The same is true of your pet groomer and other people you see regularly for your dog’s care.

3.  Check bulletin boards.  Many pet sitters advertise on the bulletin boards at vet offices, pet groomers’ shops, dog supply stores and other pet-related businesses.  This is a good way to make a connection with a pet sitter but it does not provide you with a recommendation about the pet sitter’s abilities.

4.  Check your phone book for local pet sitters.

5.  Check online for local pet sitters.  Superpages.com often lists pet sitters (and other pet professionals) in local areas.

6.  You can check with Professional United Pet Sitters , the National Association of Professional Pet Sitters , and Pet Sitters International  to find professional pet sitters in your area.  Simply type in your area code or other information about your locality and they should be able to offer suggestions.

Once you have found some likely pet sitting candidates there are some things you should ask them before you hire them.  You need to discuss the following subjects with your potential pet sitters:

- Is the pet sitter insured?

- Can they provide references?

- You should check with other local pet professional businesses in your area to find out about the pet sitters reputation.

- You should ask to see the contract for pet sitting services.

- Make sure that you understand the costs and what services are included.

- Ask the pet sitter about their pet education and if they have and certification or accreditation.

- Do they know first aid for pets?

- Do they belong to any professional organizations such as a professional pet sitting group or other pet care group?

- Is there a backup plan in case the pet sitter has a personal emergency?  Who will take care of your dog?

- Is the pet sitter properly licensed?

You should also ask questions about how the pet sitter interacts with your particular dog.  Have they cared for a Greater Shantung Westheimer before?  (Insert your breed.) Do they know how to care for them?  How many times per day will they be coming to your house?  Will they be staying at your house?  And so on.  Make sure you cover all of the details of their care of your dog, especially if your dog has any special needs.

Whew!  It’s a lot of information to cover but you will be gone and you will be asking someone else to take care of your dog -- you can’t be too careful.  You should interview a pet sitter just as you would interview a baby sitter or anyone applying for an important job.

It’s best if you start trying to find a pet sitter far in advance.  Not only will it take you some time to choose a pet sitter but good pet sitters can be hard to find.  Good pet sitters can book up early.

If you follow these suggestions you should be able to find a good pet sitter in your area.  Make sure you have several phone numbers so you can reach them at various times.  No matter how much confidence you have in them you will probably want to check in frequently.

luni, 8 februarie 2010

Lucruri interesante despre pisici

Pisicile, prin natura lor, sunt animale interesante si pline de surprize. Ele fac lucruri ciudate si cateodata te uimesc prin felul lor de a se purta.

Credeati ca stiti tot ce se poate despre animalutul vostru de companie? Cititi in continuarea articolului lucruri foarte interesante si mai putin stiute despre pisica voastra.

Toate felinele, atat cele domestice cat si cele salbatice, fac parte din aceeasi familie - Felis Silvestris. Acum intelegem numele a doua personaje din desene animate: Felix Motanul si Sylvester din Tweety.

Julius Ceasar, Napoleon, Henri al II-lea si Charles al XI-lea se temeau de pisici. In schimb, Abraham Lincoln a avut cu el la Casa Alba 4 pisici.

De multe ori, probabil, v-ati alintat pisica in momentul in care toarce “motoras”. Ei bine, aflati ca aceasta afirmatie conform careia pisica toarce ca un motor de masina este adevarata. Frecventa cu care o pisica toarce este aproximativ egala cu frecenta de functionare a unui motor Diesel - 26 rotatii / secunda.

Pisicile, ca si oamenii, prefera un anumit gen muzical, acesta influentandu-le comportamentul si sanatatea.
Lor le place muzica ascultata la un volum incet spre mediu, deoarece nu suporta zgomotele puternice datorita auzului foarte fin sau sunetele inalte, deoarece le cauzeaza agitatie.
In urma unor studii efectuate s-a constatat ca pisicile se apropie de difuzoare cand asculta muzica preferata.

De asemenea, in anul 1930, analizand influenta pe care o poate avea muzica asupra felinelor s-a descoperit ca cea de-a patra octava a notei Sol provoaca pisicilor tinere defecare, iar celor adulte le provoaca excitatie sexuala.

O pisica se poate toaleta aproximativ 5 ore intr-o zi.

Creierul pisicii se aseamana foarte mult cu cel al unui barbat.
Poate de aceea pisicile sunt mai receptive la tonul unei femei decat la cel al unui barbat.

Pisicilor le place sa le vorbesti in soapta.

O pisica nu poate vedea direct sub nasul ei, de aceea ea nu poate gasi bunatatile ce ajung pe jos.
Inainte de a mirosi cu nasul pisicile au un organ numit organul lui Jacobson, localizat in gura, care le ajuta sa miroasa.

Proaspata pisica-mama isi va invata puii sa foloseasca ladita pentru pipi si caca.

Pisicile siameze se nasc albe din cauza caldurii din burtica mamei. Caldura nu lasa ca parul sa se coloreze.

Pisicile au ochii cei mai mari dintre toate mamiferele, iar majoritatea felinelor nu au gene.

Pisicile nu deosebesc culorile, dar au nevoie doar de 1/6 din lumina folosita de om pentru a putea vedea.

Pisicile au 5 gheare la labutele din fata, insa doar patru pe cele din spate.

Pisicile, girafele si camilele sunt singurele patrupede care, atunci cand merg, isi deplaseaza in acelasi timp labele de pe aceeasi parte a corpului, adica intai ambele labe drepte, apoi ambele labe stangi.

In stare normala, de repaus, bataile inimii sunt de aproximativ doua ori mai mari la pisica (110-140 bpm) decat la om (65-70 bpm).

Majoritatea pisicilor au grupa sanguina AB.

Daca pisica voastra a prins un soarece e mai bine sa ii luati premiul castigat, deoarece poate face viermisori de la ei.

Credeati ca numai oamenii pot avea SIDA? Ei bine, aflati ca o forma a acestei boli exista si la pisici.

Zgarietura facuta de o pisica se vindeca cel mai greu, in aproximativ 2 – 3 saptamani.

„Poppa”, motanul din Marea Britania se pare ca a fost cea mai grea pisica. Acesta cantarea 20 kg si a murit in anul 1985. Comitetul de la Guinness World Records nu mai prezinta documente pentru aceste record, de teama ca stapanii sa nu-si indoape pisicile pentru a-l dobori.

Daca pentru noi ciocolata este un delicios dulce, pentru pisici ea poate fi mortala. In ciocolata exista un compus numit teobromina. Acesta este un stimulent cardiac si diuretic puternic, iar consumul lui poate provoca accelerarea necontrolata a ritmului cardiac si pulsul neregulat al pisicii.

La jumatatea anilor 1920, Basil Ionides a proiectat o statuie din lemn sub forma unei pisici negre, numita Kaspar. Aceasta statuie exista si acum in hotelul Savoy din Londra. De asemenea, atunci cand la o masa se aseaza doar 13 oaspeti, pe cel de-al paisprezecelea loc este asezata aceasta statuie pentru a combate piaza rea, servindu-i-se toate felurile de mancare.

In majoritatea magazinelor japoneze, clientii sunt intampinati de o figurina din ceramica, reprezentand o pisica, care isi tine una sau ambele labe ridicate. Aceasta este denumita Maneki Neko. Laba dreapta ridicata are scopul de a atrage banii, iar cea stanga de a atrage clientii.

Speram ca v-a placut articolul si ca, o data cu el v-am ajutat sa va mai imbogatiti putin cultura in materie de feline.

luni, 1 februarie 2010

Pisica in mitologie

Pisica a fost vazutaintotdeauna ca fiind o felina vicleana, gratioasa, frumoasa si inteligenta…asemeni oricarui animal care da nastere pui, pisica este o mama extrem de grijulie cu pui ei, primejdioasa (uneori, se spune ca mamele sunt la fel de rele ca pisicile) atunci cand este vorba de apararea puilor ei si o buna "educatoare" in ceea ce priveste educatia micilor odrasle.


Istoria integrarii micii feline in societatea umana a avut un drum sinuos. Sacra, idolizata si tot odata si idolatrizata, hulita, arsa pe rug alaturi de stapanele ei in Evul Mediu, mica felina devine in timpul Renasterii, favorita femeilor si a copiilor, fiind acceptata cu multa bunavointa si de barbatii casei. Dorita initial pentru ajutorul nepretuit pe care-l il da omului in lupta sa contra rozatoarelor, ulterior pisica paseste pragul caselor si ajunge o agreabila partenera in viata noastra zilnica, starnind interesul crescatorilor, care adauga mereu lumii pisicesti o noua rasa, o noua varietate de culori sau modele…



In Antichitate, pisica a fost obiectul unui adevarat cult religios, dupa cum spun si dovedesc colectiile de mumii si statuete provenite din Egipt. Dupa cucerierea Ethiopiei (dupa cum spun unele izvoare scrise, de aici porneste originea reala a pisici) de catre regele Ursitasen I, din dinastia a XII -a, pisica a fost adusa in Egipt inmultindu-se aici in plina prosperitate. In Egipt templele adaposteau cateo familie de pisici, iar fiecare lacas sfant adapostea o anumita rasa de pisici si daca ar fi sa fac o referire la afirmatiile lui Diodor din Sicilia, acesta spunea: "un numar mare de picturi era consacrat pisicii."

In mitologia egipteana, pe langa sacralizarea acestui animal, o noua zeita a luat nastere, tot odata ea avand mai multe semnificatii: Zeita secundara, Maftet numita si Doamna Palatului Vietii, zeita felina era reprezentata in imagini picturale fie de o pisica, fie, rareori de un ghepard.

Zeita-pisica de prim rang, numita si Bastet era considerata zeita Lunii si a fecundatii, totodata si ocrotitoarea femeilor insarcinate…

In timpul dinastiei a III a, zeita Bastet era considerata simbol al dualitatii femei (in aceasta perioada a aparut si primele femei-soldat, acestea locuiau doar la curtea faraonului) orice femeie are doua parti: una buna, simbol al nasterii, poate alapta si da viata in pantecul ei, creste copii si are grija de casa, iar partea cealalta a femei este cea negativa: poate deveni la fel de periculoasa ca o felina, poate ucide daca este provocata si ataca atunci cand este in pericol copii ei.

Templele inchinate zeitei Bastet erau pazite de pisicile din rasa Mau Egiptean… se spunea ca acestea erau copii zeitei si odata pe an, cu luna plina, pisicile din rasa Mau deveneau femei sau barbati si plecau sa lupte impotriva dusmanilor Egiptului. In prezent exista o legenda, pe care egipteni o respecta si ii ofera o mare credibilitate (pana in anul 1789 a fost considerata si religie) legenda spune ca orice pisica din rasa Mau Egiptean, poseda puteri vindecatoare menite sa-si ajute stapanul.

Ca sa-si arate devotamentul si loialitatea fata de aceste feline, egiptenii, in semn de doliu pentru micile feline isi radeau sprancenele iar daca vreo pisica era ucisa, vinovatul era acuzat de crima si executat pe loc.
Intr-o oarecare masura, micuta felina apare si in mitologia islamica si putem vedea un verset din Coran ii acorda un loc in Paradis. Conform unei traditii, dupa care Mohamed respecta in mod deosebit acest animal, iar in Arabia, unde "pisica de aur" a fost mult timp venerata, de aici provine si ciudata legenda a pisicii lui Mohamed. Legenda spune ca profetul se pregatea sa se imbrace pentru a-si intampina credinciosii la rugaciune cand a vazut-o pe Muezza (pisica Profetului) dormind pe postavul moale a hainei. In aceiasi clipa, ca sa nu faca zgomot si sa trezeasca pisica, a preferat sa-si taie imbracamintea si cu un gest protector a conferit frumoasei feline si a descendentilor sai abilitatea de a cadea pe cele patru picioare ale sale.
In mitologia scandinava, zeita Firgg, sotia lui Odin, calatoreste intr-un car tras de doua feline razboinice de culoare alba.

In Evul Mediu, nevinovatele feline cad in dizgratia oamenilor, find considerate slujitori ai Diavolului, iar simpla lor prezenta insemna nenorocire iar torturarea lor fiind ceva obisnuit la acea vreme, iar modul de torturare a acestor feline era variat: de la faimoasele custi din metal cu pisici inchise in acestea si apoi aruncate in flacari pana la arderea acestora pe rug alaturi de asa zisele "vrajitoare".
Franta feudala era detinatoarea unor obiceiuri dintre cele mai oribile si inumane, iar sub "domnia" Inchizitiei, in diferite tari (Franta, Anglia, Olanda etc) se faceau procese publice acestor pisici, fiind considerate vrajitoare metamorfozate.

In Olanda, la Ypres, in a doua saptamana a postului Pastelui se tinea ritualul "miercurea pisicilor" unde numeoroase pisici erau aruncate de pe stanci sau turnuri. In tara noastra, desi exista un mit ce considera pisica o faptura creata de Dumnezeu ca sa lupte cu soarecele ce-i gaurea arca lui Noe, superstitiile existente o acuza si in prezent de demonism si de unealta vie a Diavolului.

Pana sa-si recapete definitiv titlu de prietene ale caminelor, pisicile au fost mult timp victimile prejudecatilor umane si absurde ale unor epoci framantate de superstiti si credinte. In prezent, oricine se poate bucura de compania unei pisici, de energia si cheful de joaca de care aceasta da dovada in orice moment fara incetare.

Cei mai fascinanti fluturi

nii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Morpho.

Menelaus Blue Morpho este de departe unul dintre cei mai apreciati fluturi apartinand acestei specii. Intalnit in general in America Centrala si de Sud, Menelaus Blue Morpho, are, asa cum spune si numele, aripile de un albastru electrizant, cele ale masculilor fiind insa mai aprins colorate decat ale femelelor.
Partea de dedesubt a aripilor lasa impresia unui mozaic ce imbina culori precum maro, gry, negru si rosu ceea ce ii ajuta sa devina practic invizibili in fata pradatorilor, aceste culori confundadu-se din anumite pozitii cu frunzisul padurilor. Coloratura mai aprinsa a aripilor masculului are rolul de a intimida rivali ce indraznesc sa zboare pe teritoriul lor.

Dat fiind aspectul metalic al aripilor, acoperite cu solzi microscopici, acestea reflecta lumina in diferite nuante si unghiuri, asemeni stralucirii unui diamant, ceea ce il face sa poata fi vazut de la distante extrem de mari.
Este un fluture de dimensiuni considerabile, avand o deschidere a aripilor de aproximativ 18 centimetri. Menelaus Blue Morpho poate fi zarit in general ziua, atunci el fiind cel mai activ.
Noaptea, isi pliaza aripile in asa fel incat culorile inchise de pe dosul aripilor sa fie practic ca si un scut de aparare, atunci fiind practic aproape invizibil.
          

Numit dupa Menelaus, un rege spartan, acest fluture este vazut adesea zburand in inaltul padurilor tropicale, fiind rare ocaziile cand acesta se apropie destul de mult de pamant.

Adultii se hranesc cu sucul plantelor si fructelor cu ajutorul trompei, in timp ce larvele se hranesc cu plante si doar pe timpul noptii.
Durata de viata insumeaza doar aproximativ 137 de zile, adultul traind practic numai o luna, cealalata perioada fiind practic cea de evolutie a larvei sau omizii.

Desi ar trebui protejati pentru frumusetea lor, acesti fluturi au fost adesea ''vanati'' de oameni, acestia atragandu-i in zone in care ar fi fost usor de prins cu ajutorul unor momeli luminoase de culoare albastra. Ulterior, fluturii prinsi erau folositi fie ca si componente ale unor suveniruri sau obiecte artizanale cum ar fi tablourile, cat mai ales in decorarea mastilor de petrecere prin folosirea aripilor atat de frumos colorate, precum si la decorarea bijuteriilor.
        

Tototdata, Menelaus Blue Morpho a fost ''actor'' in filmul ''Fluturele albastru'' realizat in anul 2004.