căutare personalizată

vineri, 11 decembrie 2009

Dresajul pisicutei tale

Sa vina cand o chemi?
Da, chiar se poate!

Este un avantaj pentru pisicuta ta sa invete sa vina atunci cand o chemi, deoarece ii stimuleaza instinctul de a invata, iar legatura dintre voi se imbunatateste simtitor. Daca pisicuta a crescut in afara casei, va fi de ajuns sa o strigi pe nume, si cat ai clipi va aparea la picioarele tale, torcand. In cazul in care pisicuta se pierde, capacitatea de a putea recunoaste si raspunde la propriul nume poate face diferenta.
In primul rand, o vei invata propriul nume repetandu-l in timp ce te joci cu ea sau atunci cand o mangai. Foloseste numele pisicutei tale des si mai ales atunci cand se intampla ceva pozitiv. Cu o recompensa in mana, strig-o pe nume si rasplateste-o in momentul in care iti va acorda atentie totala. Gustarile delicioase folosite ca rasplata functioneaza de minune!

Dupa ce pisicuta isi cunoaste numele, esti gata sa o inveti cum sa vina la tine atunci cand este chemata. Unul dintre cele mai bune momente pentru a o invata aceasta comanda este ora mesei. Asigura-te ca pisicuta este pe aproape si te poate vedea atunci cand ii pregatesti hrana. De indata ce masa este gata, cheam-o pe nume, si foloseste apoi cuvantul “Vino!” pe un ton entuziast. In momentul in care pisicuta vine la tine, recompenseaz-o cu mancarea ei preferata. Fa aceasta in mod constant, la fiecare masa, pana cand face legatura intre a fi chemata si mancarea ce i se ofera, si apoi poti trece la urmatorul pas.
Cu cateva minute inainte de ora mesei, pisicuta ta va astepta ceva de mancare. In loc sa folosesti masa ca recompensa, foloseste de data aceasta cativa biscuiti pentru a o atrage in diferite locuri din casa. Cheam-o din nou, si cand aceasta isi face aparitia, laud-o si ofera-i gustarile ei preferate. Poti incerca acest exercitiu in momente diferite ale zilei, laudand-o mereu si recompensandu-i faptele pe care vrei sa i le incurajezi. Poti chiar sa transformi acest joc intr-unul de tipul “de-a v-ati ascunselea”, iar pisicuta ta se va distra de minune invatand sa te caute.

Pisicile de orice varsta pot fi “dresate” sa vina atunci cand sunt chemate, dar puii sunt intotdeauna cei mai buni elevi cand vine vorba de invatarea de comenzi.

Fara muscaturi!

Pentru pisicute este normal sa muste in joaca fara sa realizeze cat de ascutiti le sunt dintii, si cat de rau poate durea o muscatura atat de mica.

Daca pisicuta te musca de mana in timp ce va jucati, opreste-te. Nu iti retrage mana printr-o miscare brusca – pisicuta va vedea asta ca facand parte din joc, iar mana ta ca pe o prada in miscare. Evita jocurile unde mana ta este vazuta ca “prada” -  foloseste mingi si jucarii, astfel incat pisicuta sa invete intr-un mod sigur cum sa-si redirectioneze instinctele naturale.

Toate animalele de companie raspund mult mai bine la tehnicile de dresaj pozitive decat la cele negative, iar acest lucru este valabil in special la pisici.

Incearca sa nu agresezi fizic pisica, oricare ar fi motivul – va vrea in mod instinctiv sa fuga de tine si tot ce va invata este sa se teama de oameni.

Pisicuta ta poate sa muste si daca este atinsa intr-un loc sensibil. In cazul in care in mod normal are un comportament linistit, dar din senin incepe sa muste, trebuie sa consulti un medic veterinar pentru a te asigura ca aceste schimbari bruste de comportament nu sunt cauzate de probleme de sanatate ascunse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu