căutare personalizată

luni, 14 decembrie 2009

Veninul scorpionilor, vanatoarea si hrana

Daca este speriat sau atacat, scorpionul isi indoaie coada deasupra capului si isi inteapa dusmanul.
Scorpion
Exista 2 tipuri principale de venin:
1. Primul omoara sau paralizeaza doar nevertebratele, asupra omului nu are un efect mai grav decat intepatura de viespe, chiar daca intepaturile sunt usturatoare.
2. Cel de al doilea tip de venin poate insa sa provoace moartea omului deoarece paralizeaza inima si nervii care inerveaza muschii toracelui. Acest tip de venin este produs de mai multe tipuri de scorpioni; acestia pot sa omoare cu o intepatura un caine in doar 7 minute, un om in cateva ore si sunt foarte periculosi pentru copii. Sansele de supravietuire cresc insa foarte mult daca victimei i se administreaza antidotul corespunzator.

Chiar daca sunt intalniti in primul rand in tinuturile calde, scorpionii se regasesc pe fiecare continent si insula mai mare cu exceptia Groenlandei, Antarcticii si Noii Zeelande.
Scorpionii pot fi gasiti si in Europa, in partea nordica pana in Germania si o specie numita Euscorpius flavicaudis s-a gasit si pe insulele britanice, dar specia aceasta nu este periculoasa pentru om.

Vanatoarea si hrana
Scorpionii isi localizeaza prada in timpul vanatorii cu ajutorul curentilor de aer si din vibratiile terenului. Dupa ce o localizeaza, se apropie de ea si se arunca asupra sa si o prinde cu ajutorul foarfecelor. In acel moment este aproape sigur invingator pentru ca in caz de nevoie isi indoaie coada si isi omoara prada cu ajutorul veninului.

Gura scorpionilor nu este foarte mare, de aceea trece destul de mult timp pana cand reusesc sa taie in bucati si sa consume prada cu autorul organelor bucale. Tesuturile moi si fluidele ajung in stomacul scorpionilor.
Ei nu trebuie sa vaneze zilnic datorita sistemului lor digestiv deosebit de eficient, la fel, organismul lor utilizeaza foarte bine si continutul de apa al prazilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu