căutare personalizată

vineri, 18 decembrie 2009

Rolul animalelor in viata unui copil

Din mosi stramosi este cunoscut faptul ca animalele si copiii ne insenineaza si, in unele cazuri, completeaza viata, ne ajuta sa uitam de numeroasele probleme cotidiene si, nu in ultimul rand, ne starnesc la joaca. Studiile demonstreaza ca nu exageram deloc. Aduceti-va aminte cum va distrati pe seama sariturilor facute de pisica dupa ghem, ce mandri si multumiti sunteti de progresele catelusului si ce bine e sa stiti ca aveti tot timpul pe cineva alaturi care sa va dea o stare de bine, de relaxare.
 
Copiii si animalele comunica excelent, au propriul lor limbaj si isi transmit ,,sms-uri” de iubire intotdeauna. Se intampla acest lucru deoarece ii leaga foarte multe lucruri si tocmai din acest motiv sunt si foarte buni amici.
Este recomandat ca un animalut in viata unui copil sa fie nu numai un partener de joaca, ci si o responsabilitate. In momentul in care cel mic este la o varsta frageda, il considera pe animalutul respectiv o jucarie vie, dar de la care poate sa invete foarte multe. Spre exemplu sa respecte persoanele care il ingrijesc, sa manance doar acolo unde este locul mesei, sa asculte, etc.
Cu timpul, micutului este indicat sa i se dea sarcini legate de ingrijirea unui animal: sa-l hraneasca, sa-i curete culcusul, sa-l scoata afara (daca este vorba de un catel) pentru a-si face necesitatile, sa-l spele. Astfel copilul va simti ca joaca un rol important, va avea mai multa incredere in sine. Mai mult, va reusi sa comunice mult mai usor cu cei din jur, iar stima de sine va creste permanent. 
 
In cazul in care nu aveti un animal de casa, din varii motive (alergii, par, nu aveti timp, etc), nu se intampla nimic rau daca lasati copilul sa interactioneze cu ele. De exemplu poate sa hraneasca o pisica de la scara blocului sau sa plimbe uneori catelul vecinei, sa achizitioneze mancare hamsterului matusii si lista poate continua.. De asemenea, o vizita la gradina zoologica reprezinta o bucurie pentru orice copil. In situatia in care exista posibilitatea, il puteti lasa sa calareasca ponei. 
 
Daca aveti un animal/o pasare in casa, nu uitati sa-l invatati pe copil si faptul ca acestea raspund, riposteaza cand nu le place ceva (sunt trase prea tare de coada, li se ia mancarea din fata, sunt trase de urechi/de cap…) si pot deveni foarte violente. Din acest motiv , copilul trebuie invatat sa se apere si, pe cat posibil, sa ocoleasca astfel de situatii neplacute, ce pot avea urmari destul de grave. Insa in nici un caz copilul nu trebuie sa manifeste un comportament neadecvat cu un animal ori sa-i fie exagerat de frica de acesta. 
 
In concluzie, in momentul in care v-ati decis sa-i faceti copilului cadou un animal de companie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele elemente: varsta lui, temperamental acestuia si disponibilitatea de a se ocupa de un nou membru al familiei. Daca este singur la parinti, animalutul poate juca rolul unui frate, dar oricarui copil ii poate oferi o preocupare, il determina sa-si focalizeze atentia si concentrarea pentru infaptuirea unui lucru bun, si anume ingrijirea si protectia unei vieti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu